Logo licht - Oude Pastorie Tuinrestaurant

trots op honing uit eigen tuin!

De mogelijkheid om mensen te laten zien hoe mooi bijen en hun product zijn heeft Tuinrestaurant Oude Pastorie met beide handen aangepakt. Sinds dit jaar kunnen de gasten honing uit eigen tuin proeven tijdens ontbijt, lunch en diner. (H)eerlijk eten daar draait het om!

Met zicht op de eerste Limburgse heuvelplateaus waar je de bloemen kunt ruiken bevindt zich Tuinrestaurant Oude Pastorie. En dat niet alleen! Sinds kort staan er twee kasten waarin bijen worden gehouden door imker Paul. Zijn filosofie is eenvoudig, maar ligt ten grondslag aan alles wat hij doet: iets moois doen voor de natuur. Daarmee vormt het de perfecte aanvulling op het groene concept van Tuinrestaurant Oude Pastorie.

De imker en Tuinrestaurant Oude Pastorie

Het groene concept luidt: fruit, groentes en kruiden worden zoveel mogelijk uit eigen tuin gehaald. Tot nu zelfs de honing aan toe! Alle overige producten worden zo veel mogelijk lokaal ingekocht.

Twee dingen zijn het moeilijkst voor een imker. Allereerst het vinden van een plek waar je de bijen kan houden. De imker heeft een tijd moeten zoeken tot hij bij Tuinrestaurant Oude Pastorie terecht kwam. Een plek waar liefde voor natuur centraal staat. In 2021 kon Paul de eerste kasten neerzetten en tot op de dag van vandaag wandelt hij dagelijks de tuinen in om zijn bijen te verzorgen. Het is immers een tijdrovend proces.

Het tweede punt dat komt na het vinden van een locatie is het in leven houden van de bij. De doelstelling van Paul is bovenal om de bijen een prettig leven te geven. Te genieten van de bijzondere dynamiek tussen het bijenvolk en dit enthousiasme overbrengen op de medemens. Het produceren van honing is te allen tijde bijzaak. ‘’Mocht ik veel honing opbrengen dan is dit ontzettend mooi om te zien, maar het belangrijkst is het groeien en in stand houden van mijn volk’’, aldus de imker.

Liefde voor de bij

De bij is een onbegrepen diertje. Onderschat daarentegen ook. Mensen deinzen achteruit of meppen erop los wanneer ze het gezoem horen. Bijen, natuur en daarmee bloemen tot zelfs ons voedsel staan onweerlegbaar met elkaar in verbinding. Buitenom dat het een prachtig dier is, in staat tot uitzonderlijke samenwerkingen en de productie van honing, verzorgt het ons. Hoe klein ook, ze maken een enorm verschil. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor de bijen die er zijn en dat er genoeg bijen blijven.

Achter de schermen

Maar hoe kun je goed zorgen voor bijen? Dat is waar de imker in beeld komt. Het idee van een kast is dat de bijen in een zo gunstig mogelijk klimaat kunnen leven. Een gezond bijenvolk wil in de kast blijven. Wanneer de overlevingskansen te laag liggen vermoordt het volk de koningin en vertrekken ze met een nieuwe hare majesteit naar een plaats met betere omstandigheden. Een volk zal uiteindelijk altijd groeien, ondanks er sprake is van een korte levensduur. Wanneer het volk sterke overlevingskansen heeft gaan zij uiteindelijk honing produceren. Dit doen ze pas als de andere basisbehoeften, zeker zijn.

Het idee van honingproductie kun je zien als een samenwerking. Paul verzorgt de bijen en oogst in de zomer de honing. In ruil daarvoor zorgt hij dat de bijen de winter doorkomen door ze te voorzien van voldoende voeding, zorg en gepaste huisvesting. Bepaalde afmetingen van de kasten zijn hierbij belangrijk. Ook voor het vormen van raampjes voor de honing. Daarnaast voldoende ventilatie en kleine ingangen, zodat hoornaars en muizen niet binnen kunnen komen.

De toekomst

Het afgelopen jaar zijn de twee kasten van Tuinrestaurant Oude Pastorie met succes, liefde en aandacht verzorgd. Het volk is gegroeid en sterk geworden, waardoor de eerste honingpotjes zich al gevuld hebben. Vanaf deze zomer worden de kasten aangevuld met maar liefst 8 extra exemplaren! De imker kijkt uit naar het verwelkomen van nog meer mooie volken. En de keuken staat te trappelen om de gast nog meer (h)eerlijke gerechten met honing uit eigen tuin te serveren!